Exploration of material on urban homes

Exploration of material on urban homes. The uniqueness of the residential design lies in the composition of simple geometric shapes, combined with material exploration. This design idea came from the desire of homeowners to realize residence with the layout of the space is roomy and comfortable and equipped with the application of natural materials which are not expensive but processed creatively.

The house that stood on the plot size of 14 m x 20 m was designed by the homeowners who works as an architect. The back of the house has views over the river and the green expanse of rice fields, but its side facing toward the West. To maximize the potential of land and provide a good solution, architects friendly design approach to climate and the environment as a design concept.

Exploration of material on urban homes

Exploration of material on urban homes

Exploration of material on urban homes

The initial step to realize the design concept is to design two floors of the building mass in the form of cube geometric arrangement set forth dynamically. This composition is accented in the form of a large cube on the hook upstairs that seemed drawn to the outside of the building and combined with a gable roof as a cover in order to reinforce the impression of a modern building tropical house.

Front wall is dominated by a massive field for privacy to homeowners stay awake and avoid the hot sun, the noise of vehicles, as well as air pollution. Uniquely, the wall face on the hook under the floor of the house is covered by bricks arranged with a certain slope so seen in contrast with the glass materials, wood, concrete, and iron is applied to the other part.

The exposed brick walls combined with garage doors made of wooden slats and baffle arrangement drying chamber which is above the garage which consists of a metal plate-shaped arrangement of geometric patterns.

In line with the design concept, the main entrance area to the house porch and foyer processed form consisting of store cupboard and built in wooden benches for seating when wearing shoes. To protect a direct view into the house, the foyer was given field shelves and shelves made of wooden planks arrangement. Floor coating material that is granite tile patio gray color, applied also to the foyer floor thus confirms its function as a transition area.

In order to view the house does not impress stiff, laid out a simple page with rows of planted trees and weeds ornamental which gives a soft impression as well as a fence “life” along the boundary of the plot.